Ryż (łac. Oryza sativa) to zboże z rodziny wiechlinowantych, uprawiane w klimacie gorącym i wilgotnym. Łącznie na całym świecie uprawia się koło 20 gatunków ryżu. Ryż jest nie tylko spożywany bezpośrednio przez ludzi. Jest też używany jako pasza i do przetwórstwa. Oblicza się że dostarcza on ok 20% wszystkich kalorii zjadanych przez współczesny świat.
W wielu restauracjach chińskich ryż po ugotowaniu przechowuje się w specjalnych podgrzewaczach. Podgrzewacze takie stoją w dostępnym dla wszystkich miejscu, a obsługa lub klienci pobierają dokładki w miarę potrzeby. Najczęściej dokładki takie są bezpłatne.
Współcześnie w domach i większości restauracji posiłki podaje się na stołach z obrotową platformą pośrodku, którą w działaniu można zobaczyć choćby na początku filmu „Indiana Jones i Świątynia Zguby” . Rozmaite dania i przystawki stawiane są na części obrotowej, z której biesiadnicy pobierają to, co im pasuje; przekładają wybraną potrawę do miski z ryżem i po zjedzeniu nakładają następny specjał.